Jongste kind van gezin vaker in ziekenhuis met alcoholvergiftiging

Het gaat behoorlijk vaak mis bij beginnende drinkers. Regelmatig belanden er jongeren in het ziekenhuis doordat ze comazuipen. Degene waar je als ouder het meest op moet letten, is het jongste kind.

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut belandden er in 2020 op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis 840 jongeren onder de achttien jaar met een alcoholvergiftiging. Promovenda Loes de Veld van het Reinier de Graaf ziekenhuis onderzocht voor haar promotieonderzoek anonieme de data van bijna 7000 jongeren.

Lees hier het hele artikel op de website van J/M Ouders.

In ziekenhuis opgenomen kind door alcohol is vaak de jongste in het gezin

Op vrijdag 16 december 2022 promoveerde arts-onderzoeker Loes de Veld aan de Erasmus School of Health Policy & Management op haar onderzoek naar de Nederlandse benadering van adolescenten met een acute alcoholintoxicatie.

Uit het onderzoek van Loes en onze kinderarts Nico van der Lely blijkt o.a. dat kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een alcoholvergiftiging vaak het jongste kind in het gezin zijn. Ook de leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken blijkt een belangrijke rol te spelen: kinderen jonger dan 15 die in het ziekenhuis belandden door alcohol, hadden vaak op nóg jongere leeftijd al hun eerste drankje op.

Loes haar promotoren, Nico van der Lely en Carina Hilders (voorzitter raad van bestuur), zijn naast hun werk in Reinier de Graaf ook hoogleraar in respectievelijk Antwerpen en Rotterdam. Als topklinisch ziekenhuis stimuleert Reinier de Graaf het doen van wetenschappelijk onderzoek, een goed opleidingsklimaat en samenwerkingen met academische partners. De promotie van De Veld is hier een mooi voorbeeld van. Ook onderschrijven haar conclusies het belang van preventie en het doel om mensen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven, iets waar Reinier de Graaf zich de aankomende jaren voor inzet.

Hier kunt u meer lezen over het onderzoek.

Wat maakt dat jongeren zoveel drinken dat ze in coma kunnen raken?

Wie zijn de jongeren die opgenomen worden met een acute alcoholintoxicatie? Dat onderzoekt Loes de Veld van Erasmus School of Health Policy & Management in haar proefschrift. De promovenda wil een beter beeld te krijgen van jongeren die binge drinken. “Door risicofactoren rond alcoholmisbruik in kaart te brengen, kan gerichter ingezet worden op preventie”, zegt De Veld. Dat meldt Erasmus University Rotterdam. 

Tijdens haar nachtdienst in het Reinier de Graaf Gasthuis werd Loes de Veld, onderzoeker en arts bij de kindergeneeskunde, gebeld omdat er vier ambulances met jongeren onderweg waren naar het ziekenhuis. Niet vanwege een heftig ongeluk of een brand, maar vanwege een uit de hand gelopen feestje. Drie jongens van veertien hadden zo veel gedronken, dat zij niet meer aanspreekbaar waren en meisje van zestien uit het gezelschap belde daarom 112. “Ik liep samen met de vader van een van de jongens naar het bed van zijn zoon. De emotie van die vader toen hij zijn veertienjarige zoon zag liggen aan de monitorbewaking, met een infuus en zonder aanspreekbaar te zijn, heeft veel indruk op mij gemaakt.”

Lees hier de rest van het artikel op de website van Nationale Zorggids.

Alcoholvergiftiging zie je vaker bij het jongste kind

Met de feestdagen in het vooruitzicht, is de kans groot dat onze alcoholconsumptie toeneemt. Een wijntje tijdens de kerstborrel, een biertje in de kroeg, een cocktail als aperitief bij het kerstdiner en natuurlijk minimaal één glas champagne tijdens de “toast” op het nieuwe jaar. Als je volwassen bent en het – als uitzondering – daarbij zou blijven, is er niet zoveel aan de hand. Maar er worden helaas (te) veel jonge kinderen opgenomen wegens een alcoholvergiftiging.

Zero tolerance
De leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken blijkt een belangrijke rol te spelen: kinderen jonger dan 15 die in het ziekenhuis belandden door alcohol, hadden vaak op nóg jongere leeftijd al hun eerste drankje op. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van promovenda Loes de Veld en Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Dit ondersteunt de keuzes om te streven naar zero tolerance bij alcoholgebruik onder de 18.”

Lees hier het artikel op Oudersenzo.nl

Kinderen met alcoholvergiftiging blijken vaak de jongsten van het gezin

Ouders gaan bij jongste kinderen losser om met alcoholregels, blijkt uit onderzoek.

Kinderen die vanwege alcoholvergiftiging worden opgenomen in het ziekenhuis, blijken vaak de jongsten in een gezin. Dat concludeert arts-onderzoeker Loes de Veld, die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam promoveert op een onderzoek naar alcoholvergiftiging bij jongeren.

Daarvoor bekeek De Veld cijfers van 2007 tot en met 2017. Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die in die periode in het ziekenhuis terechtkwamen met een acute alcoholvergiftiging had het merendeel een oudere broer of zus, en was dus zelf jonger of het jongste kind. En dat terwijl van álle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar het grootste deel (44 procent) juist het oudste kind of enig kind is.

Lees hier het artikel op de website van Trouw.

Artikel RTL Nieuws; in ziekenhuis opgenomen kind door alcohol is vaak de jongste in het gezin

Comazuipen, bingedrinken of gewoon te ver gaan: geregeld loopt het bij jongeren helemaal mis tijdens een avondje feesten. Dat ze soms al vroeg beginnen met drinken, is bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek dat kinderen die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen, vaak het jongste kind in het gezin zijn.

Promovenda Loes de Veld van het Reinier de Graaf ziekenhuis was nog maar net aan het werk als kinderarts in Delft toen ze tijdens één van haar diensten werd gebeld: er komen vier ambulances voor jou aan.

Vier ambulances
“Vier ambulances, dat gebeurt niet vaak”, vertelt ze. In de ziekenwagens bleken vier kinderen van 14 jaar oud te liggen die bewusteloos waren doordat ze te veel hadden gedronken. “Ik moest twee van de vier verzorgen”, zegt De Veld. “Ze hadden een verminderde ademhaling en moesten overgeven.” De jonge arts kreeg de patiënten stabiel, maar moest ook aan hun ouders vertellen wat er aan de hand was. “Dan zie je wat voor grote impact zo’n alcoholvergiftiging heeft. Zowel voor de jongeren als de ouders.”

Het onderstreepte bij De Veld het belang van haar promotieonderzoek des te meer. Ze grasduinde door de anonieme data van bijna 7000 jongeren die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht waren gekomen, van 2007 tot en met 2017.
Het opvallendste resultaat: degenen die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging, blijken vaak het jongste kind te zijn.

Lees hier het hele artikel op de website van RTL Nieuws.

De voortdurende strijd tegen alcoholgebruik door kinderen

Kinderarts prof. dr. Nico van der Lely is trots op het feit dat het primair aan zijn inspanning te danken is dat de minimumleeftijd waarop alcohol mag worden verkocht is verlegd van 16 naar 18 jaar. Maar hij maakt zich ook zorgen. Kinderen drinken tegenwoordig geen bier meer maar sterke drank. En bij de Hema liggen de shotjesglazen bij de schoolspullen.

Lees hier het hele artikel dat gepubliceerd is in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap (H&W). 

Waarom dronken wildplassers soms verdrinken: ‘Ze voelen het niet aankomen’

Het komt geregeld voor: mannen die met een paar glazen alcohol op, in het water gaan plassen en verdrinken. Of mannen die dronken van een dak vallen. Maar hoe komt dat? En waarom vooral mannen? Dat vroegen wij aan de Delftse ‘alcoholprofessor’ Nico van der Lely.

Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen en kinderarts bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Ook is hij oprichter van de Stichting Jeugd en Alcohol en zette hij verschillende alcoholpoliklinieken op.

Als er dus iemand is die weet hoe dit zit, is hij het wel. ‘Ja, een bekend verhaal. Mensen gaan staan klateren. Dan staan ze dronken te plassen in de Schie en dan gaat het mis. Zeker de jeugd voelt een alcoholcoma niet aankomen.’

Lees hier het artikel op de website van Omroep West.

Artsen hebben de plicht om kinderen te beschermen

Longarts Wanda de Kanter en kinderarts Nico van der Lely zetten zich beiden al jarenlang in voor preventie van rook- en alcoholschade. Dat doen ze op grond van de Eed van Hippocrates en het VN-Kinderrechtenverdrag. Hun focus ligt (ook) buiten de ziekenhuismuren; schijnbaar onvermoeibaar pleiten zij door het hele land – en in het geval van Van der Lely ook in België – voor betere bescherming van kinderen tegen schade door drank en tabak.

In een artikel in Praktische Pediatrie lichten De Kanter en Van der Lely de huidige situatie in Nederland toe. Ze vertellen wat ze gemeen hebben en waarin hun werk verschilt. Vervolgens wijzen ze op veranderingen waarvan zij denken dat artsen die (mede) kunnen teweegbrengen. Zij zien dit als een passende invulling van de nieuwe KNMG-gedragscode.

Lees hier het volledige nascholingsartikel door Nico van der Lely en Wanda de Kanter.

 

 

 

.

Campagne Universiteit Antwerpen: ‘Studenten drinken minder dan ze denken’

‘Studenten drinken minder dan ze denken’. Dat is de conclusie van een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Met een nieuwe campagne ‘Alcoholfacts‘ wil de universiteit, in samenwerking met stad Antwerpen, duidelijk maken dat de perceptie rond alcoholgebruik bij studenten verkeerd is. Memes en online video’s zetten de campagne kracht bij.

Bekijk de reportage hier.

NVBMH symposium ‘Acute zorg door de seizoenen heen’

Op 3 november 2022 zal kinderarts Nico van der Lely spreken op het jaarlijks symposium van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Hulpverleners (NVBMH).

Nico van der Lely is initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol en doet er alles aan om de jeugd te beschermen tegen de gevolgen van alcoholgebruik. Inmiddels telt Nederland 12 alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund.  Als u benieuwd bent naar de ins & outs over alcoholgebruik bij jongeren, koop dan nu uw kaartje via www.nvbmh.nl/symposium

Het NVBMH symposium zal dit jaar plaatsvinden in cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht.

‘We hebben als maatschappij echt een probleem met alcohol’

Artsen moeten activistischer worden, vindt kinderarts Nico van der Lely, de man achter het drankverbod voor minderjarigen. Zelf trekt hij al jaren langs voetbalclubs, studentenverenigingen en politici. ‘Iedere euro die je uitgeeft aan preventie betaalt zich in vijfvoud terug.’

Hij gooit zijn leren tas en verfrommelde witte doktersjas op een stoel in een van de overlegkamers van het Delftse Reinier de Graafziekenhuis: hij heeft nachtdienst gehad. Gelukkig heeft hij deze keer geen ‘comazuipende’ pubers hoeven opnemen. Maar eergister was het nog raak, vertelt kinderarts Nico van der Lely (58). Een jongen van 15. ‘Hij zou om 1 uur thuis zijn. Om half 2 hoort zijn vader gerommel aan de deur – daar zal je hem hebben, denkt hij – hij dommelt weer in, maar schrikt na een uur wakker: het blijft wel heel stil. Vader zijn bed uit. Kan de jongen nergens vinden. Ligt-ie buiten voor de voordeur. In coma, nog net niet onderkoeld, met een promillage van 2 in zijn bloed – dat red je niet met bier drinken.’

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.
.

17 Delftse Goalgetters in het Stadskantoor

De Global Goals of Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelstellingen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen, en zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland.   

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.

De prachtige portretten die fotografe Esther de Cuijper van 17 Delftse Goalgetters maakte hangen vanaf 17 oktober in het Stadskantoor. De GoalGetters zijn 17 Delftenaren die zich inzetten voor één van de Sustainable Development Goals. De duurzame ontwikkelingsdoelen waarvoor zij zich inzetten worden hiermee ook in het zonnetje gezet.

Het netwerk Delft4GlobalGoals is groter dan deze 17 mensen, maar zij symboliseren samen dat in Delft op een breed terrein aan de duurzame ontwikkelingsdoelen wordt gewerkt.

Nico van der Lely aanwezig op het gezondheidsfestival in Delft

Genotsmiddelen is een van de thema’s van het gezondheidsfestival. Dit festival vindt plaats op zaterdag 24 september in de binnenstad. En op zondag 25 september in het Poptapark.

Jongeren vallen te vaak ten prooi aan alcohol, vindt kinderarts Nico van der Lely. Daarom richtte hij in 2006 in Delft de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol op. Inmiddels zijn er 12 van zulke klinieken door het hele land. Van der Lely doet er alles aan om duidelijk te maken hoe gevaarlijk alcohol voor kinderen is. Ook is hij een van de trekkers van de kerngroep studenten en alcohol in samenwerking met de gemeente Rode Kruis en andere partijen.

Tijdens het gezondheidsfestival gaat hij daarover in gesprek met moderator Peter van Drunen en het bestuur van de OWee (de introductieweek voor aankomende Delftse studenten) op zaterdag 24 september van 12.00 – 13.00 uur in Theatercafé de Veste.

 

Staatssecretaris in gesprek over verantwoord alcoholgebruik onder studenten

Op maandag 29 augustus was Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, te gast bij studentenvereniging DSB (Delftsche Studenten Bond). Hier besprak hij de aanpak ‘bewust alcoholgebruik onder studenten’, een initiatief waar onze kinderarts Nico van der Lely vanuit zijn Stichting Jeugd en Alcohol nauw bij betrokken is. Samen met de LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen) is het de bedoeling om deze aanpak landelijk uit te rollen, zoals genoemd in het Nationaal Preventieakkoord.

Hoewel alcohol onlosmakelijk is verbonden met de studentencultuur, zijn de Delftse studentenverenigingen steeds meer bezig met bewust alcoholgebruik. “Zo heeft een groot deel van de verenigingen al een 0,0%-tap gerealiseerd, of gaat dit nog doen”, vertelt Meike Mulders, bestuurslid van de Delftsche Studenten Bond. “Daarnaast bieden veel verenigingen inmiddels minimaal 3 alcoholvrije bieren aan. En we weten ook dat deze steeds vaker worden gepromoot en verkocht, bijvoorbeeld rond tentamenperiodes en tijdens de introductieweek die vorige week plaatsvond in Delft. Op deze manier hopen we studenten steeds meer kennis te laten maken met alcoholvrije alternatieven.”

Lees hier het artikel op de website van Reinier de Graaf.

 

Kinderarts: ‘Er gaan nog steeds zes kinderen per jaar dood aan alcoholintoxicatie’

Drank als maatschappelijk probleem is niks nieuws. Al sinds de industrialisatie worstelen we in meer of mindere mate met alcohol. In de negentiende eeuw was het probleem vooral dat arbeiders hun loon verzopen in de kroeg en er geen geld meer overbleef voor eten. Tegenwoordig zitten de zorgen bij ziektes, ongelukken en andere ellende die uit problematisch drankgebruik voortvloeit.

Wat is problematisch?

Maar wanneer is drankgebruik dan problematisch? Het is tenslotte ook heel normaal en maatschappelijk geaccepteerd om ‘s avonds of in het weekend een glas wijn te drinken? Nou, een probleem is bijvoorbeeld dat 9 procent van de zwangere vrouwen alcohol drinkt, lezen we in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) waarin de overheid en zeventig maatschappelijke organisaties in 2018 afspraken hebben vastgelegd over het terugdringen van alcoholgebruik. En ook het grote aantal Nederlanders, bijna 1 op de 10, dat overmatig drinkt (meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen of meer dan 14 voor vrouwen) vinden deskundigen niet oké, zien we in het NPA. Maar het grootste probleem lijkt toch wel het feit dat veel kinderen drinken; maar liefst 45 procent van de 12 tot 16-jarige scholieren heeft al eens alcohol gedronken.

Lees hier het artikel op de website van Pointer (KRO-NCRV).

Aantal jonge comazuipers daalde in lockdown, nu zijn het er weer net zoveel

De prijzen in de horeca en de supermarkt stijgen, zo ook die van bier, wijn en sterke drank. Maar dat zal nog weinig effect hebben op het alcoholgebruik van kinderen en het aantal jongeren dat door comazuipen in het ziekenhuis terechtkomt, vermoeden twee deskundigen.
Tijdens de eerste lockdown belandden 70 procent minder kinderen op de eerste hulp vanwege een acute alcoholintoxicatie (comazuipen). “Ouders waren veel thuis, er was meer toezicht. En kinderen konden nergens heen, ook niet naar de kantine op de sportclub”, vertelt hoogleraar en kinderarts Nico van der Lely.

Inmiddels is het aantal ziekenhuisopnames weer terug op het oude niveau. “En ook de hoeveelheden die ze drinken”, aldus Van der Lely. Jongens beginnen met bier, meisjes met wijn. Later gaan ze over op sterke drank. “Van bier alleen raak je namelijk niet in een coma. Het gaat om drank als wodka en rum.”

In 2020 kwamen circa 840 jongeren onder de achttien jaar op de spoedeisende hulp terecht vanwege een alcoholvergiftiging. In 2019 was dit aantal aanzienlijk groter, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut: 1.400.

Lees hier het hele artikel op de website van Nu.nl

Aanpak alcoholproblemen van Delftenaar oogst lof in België: ook poli in Antwerpen

De alcoholpoli van kinderarts Nico van der Lely uit Delft opent eind dit jaar een ‘dependance’ in Antwerpen. Dat zegt Van der Lely, die ook hoogleraar is aan de Universiteit van Antwerpen.
Een Belgische student van hem gaat de poli daar runnen. De Delftse arts schat in dat in België het probleem met drinkende kinderen tweemaal zo groot is als in Nederland.
De alcoholpoli in Delft behandelt tieners die met te veel alcohol op in het ziekenhuis terechtkomen. Maar ook hun ouders kunnen er terecht.
Het is een samenwerking van kinderartsen en psychologen. Inmiddels zijn er in Nederland twaalf van dergelijke poli’s.
Diezelfde methode wil hij nu ook in België gaan invoeren. ‘We beginnen in Antwerpen, en dan wil ik het door het hele land uitrollen.’
 
Lees hier het artikel op de website van Omroep West.

Getuigenis Leerstoelhouder Nico van der Lely

Aan de Universiteit Antwerpen verricht de “Reinier de Graaf Leerstoel Jongeren en Alcohol” actief onderzoek naar het alcoholgebruik bij jongeren. Nog te vaak worden jongeren binnengebracht in het ziekenhuis met een alcoholintoxicatie maar worden ze helaas niet verder begeleid of opgevolgd. Iets waar Nico van der Lely, kinderarts en leerstoelhouder, verandering in wil brengen. Na het succesverhaal van de opstart van een alcoholpoli in Nederland wil hij dit nu ook in Vlaanderen integreren. Hij vertelt er je meer over in alweer een boeiende getuigenis over een boeiend en hedendaags onderwerp. 

Lees hier het gehele artikel.

Informatie bijeenkomst bij ADO Den Haag

Voorafgaand de wedstrijd ADO Den Haag – Jong PSV op 11 maart 2022 werd door kinderarts Nico van der Lely van stichting Jeugd en Alcohol en JOGG-Teamfit coach Eveline Pleijte voorlichting gegeven over een gezonde sportomgeving waarbij Van der Lely vooral inging op de effecten van alcoholgebruik op de jeugd in de sportverenigingen. Sport- en beweegprofessional Silvia Bos leidde de bijeenkomst en startte de avond met een interactie waarbij de aanwezige verenigingen uitgedaagd werden om hun eigen verhaal te vertellen en vooral ook om te reageren op de vragen en verhalen van de andere verenigingen. In totaal waren 30 deelnemers aanwezig. Zij vertegenwoordigden voornamelijk voetbalverenigingen uit Den Haag, Delft en omgeving, maar ook een rugbyclub en tennisvereniging waren aanwezig.

Lees hier het gehele artikel.

Aftermovie symposium ‘Verantwoord Alcoholgebruik’ 2021

Bekijk hier de aftermovie van het symposium ‘Let’s think about our drink’ dat plaats vond op 23 december 2021 bij Lijm & Cultuur in Delft, met als doel het overdragen van kennis rond alcoholgebruik aan studenten in Delft.

Het initiatief van dit symposium komt van Nico van der Lely van de Stichting Jeugd en Alcohol. De invulling werd verzorgd door het studentenbestuur van het Rode Kruis en studenten van vijf Delftse studentenverenigingen.