Trimbos wil onderzoek naar effect Radler 0.0 op jeugd. ‘Leeftijdscheck bij kassa is een goed idee’

Kinderen en jongeren drinken steeds vaker alcoholvrije drank. Het effect ervan op hun gedrag en gezondheid is echter onbekend. Het Trimbos-instituut pleit voor nader onderzoek. ‘Het is een hiaat in onze kennis.’

Een Radler 0.0, Jilz 0.0 of een alcoholvrij biertje: niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongeren genieten ervan. Van alle leerlingen in groep 8 heeft 41 procent wel eens zo’n drankje gedronken, blijkt uit de laatst bekende cijfers van het internationale HBSC-onderzoek (2021). Eenmaal op de middelbare school drinkt 15 procent van de tieners van 12 tot en met 16 jaar tenminste elke maand een alcoholvrije drank.

Wat betekent dat voor hun gedrag en gezondheid? ‘We weten daar te weinig van’, constateert Carmen Voogt van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut. ‘Bij drinkende volwassenen kan ik mij voorstellen dat het positief is als alcohol vervangen wordt door alcoholvrij. Het levert dan immers gezondheidswinst op. Bij kinderen echter speelt de vraag of ze door alcoholvrij bier te drinken wennen aan de smaak van bier en daardoor makkelijker overstappen op alcoholhoudend bier. Maar óf dat zo is, weten we niet.’

Lees hier het hele artikel in het Nederlands Dagblad.

 

Beeld ANP / Peter Hilz

Groot alcoholsymposium in Prinsenhof Delft

Delft op zondag – vrijdag 1 maart

Afgelopen dinsdag 27 februari vond er in het Prinsenhof een groot alcoholsymposium plaats. Er waren meer dan 200 Delftse studenten aanwezig en het doel was om het bewustzijn rond alcohol te versterken.

In het Delftse studentenleven wordt steeds bewuster omgegaan met alcohol. Veel studentenverenigingen werken al lange tijd samen met onder andere de gemeente Delft de TU Delft, de GGD, Brijder Verslavingszorg en het Rode Kruis. Aanjager is kinderarts van het Reinier de Graaf ziekenhuis en hoogleraar Nico van der Lely, die zich met zijn Stichting Jeugd & Alcohol inzet om schade aan de gezondheid door alcohol bij jongeren te voorkomen. Door lokaal de samenwerking te zoeken met andere organisaties en de studenten zelf zijn er al mooie dingen bereikt. Zo vinden er regelmatig workshops plaats in samenwerking met de GGD en zijn er binnen de verenigingen steeds vaker alcoholvrije opties.

Alcoholsymposium
Ook het jaarlijkse alcoholsymposium van afgelopen dinsdag was een succes. Meer dan 200 Delftse studenten kwamen in het Prinsenhof samen om in gesprek te gaan over het bewaken van je grenzen als je alcohol drinkt.