“Wie meer dan één keer op spoed belandt, loopt risico aan IQ te verliezen”

Al jaren vecht de Nederlandse kinderarts en hoogleraar Nico van der Lely tegen alcoholmisbruik bij jongeren en jongvolwassenen. In zijn nieuwste boek Stop met alcohol voor jongeren, zijn derde al over het onderwerp, belicht hij de, soms nog relatief onbekende, gevaren die overmatig alcoholgebruik met zich meebrengt. “Wie op jonge leeftijd begint te drinken, heeft vier tot zes keer meer kans op problematisch alcoholgebruik later in het leven.”

Na Onze kinderen en alcohol en De alcoholvrije puber: een praktische gids, bindt Nico van der Lely – als kinderarts verbonden aan het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, als hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en voortrekker van de eerste Vlaamse alcoholpoli – opnieuw de strijd aan met alcoholmisbruik onder jongeren en jongvolwassenen. In zijn nieuwste boek, Stop met alcohol voor jongeren, wijst hij op de gevaren, zowel op korte als op lange termijn, die overmatig drankgebruik op jonge leeftijd met zich meebrengt.

“Wat ons opvalt, zowel in Nederland als in België, is dat alcoholmisbruik op jonge leeftijd de kans op kanker aanzienlijk verhoogt”, zegt Nico van der Lely. “Tien jaar geleden was het aantal dames dat borstkanker kreeg één op negen. Inmiddels is dat één op zeven geworden. Weinig mensen weten dit, maar alcoholmisbruik speelt daar een rol in. Daarom laat ik in mijn nieuwste boek ook mensen uit het kankeronderzoeksveld aan het woord.”

Lees hier het volledige artikel uit de Gazet van Antwerpen.

Nico van der Lely vecht al jaren tegen alcoholmisbruik onder jongeren en jongvolwassenen. “Tegenwoordig kan je online niet alleen Monopoly maar ook Zuipopoly bestellen, een drankspel-variant. Te gek voor woorden”, zegt hij — © Willemijn van der Wal

Dronken tieners zwalken minder

‘Voet bij stuk houden!’: waarom strenge regels van ouders cruciaal zijn voor kinderen en alcoholgebruik.

Geef kinderen geen glaasje bubbels tijdens de feestdagen. Strenge(re) regels van ouders voor kinderen zijn noodzakelijk om alcoholvergiftiging te voorkomen. Deskundigen leggen uit hoe en waarom.

In de alcoholpolikliniek van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft doorlopen jongeren onder de 18 na een alcoholvergiftiging een traject met een kinderarts en een psycholoog. Het traject moet voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Welke jongeren drinken?

In het algemeen zien we drie verschillende ‘types’ tieners, zegt kinderpsycholoog Amy van Blitterswijk. ,,Tieners die nog nooit hebben gedronken en geen flauw idee hebben wat alcohol met ze doet. Tieners die wel in het weekend bier of wijn drinken en dan overgaan op sterke drank en de groep waarbij er sprake is van ernstige problematiek, zoals jongeren die drinken omdat ze niet willen voelen.”

Lees hier het hele AD-artikel.

Amy van Blitterswijk is kinderpsycholoog bij de alcoholpolikliniek in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. © Nico Schouten/Fotobewerking AD