Kinderarts wil ban op sterke drank op studentenclubs: ‘Veel alcohol in jeugd vergroot kans op zeven kankers’

Op studentenverenigingen zou geen sterke drank, maar alleen nog maar bier mogen worden verkocht. En de leeftijdsgrens voor alcohol drinken moet ook in België naar 18 jaar, anders gaan ‘onze’ jongeren gewoon over de grens zuipen. Dat is de volgende wens van kinderarts Nico van der Lely, die al jaren als een pitbull vecht tegen alcoholgebruik onder kinderen en jongeren.

Hij drinkt zelf heus wel eens een biertje. En dat ene biertje is misschien niet zo erg. Maar wel als het veel glazen zijn en vooral als de drinker jong is. Nog steeds dringt dat niet door bij kinderen, maar ook niet bij ouders. De kinderarts strijdt daarom al heel lang in binnen- en buitenland tegen het drinken van alcohol door tieners (en volwassenen). De strijd is nog niet gestreden, ziet hij op de alcoholpolikliniek in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft – één van de twaalf in het land. Hier komen regelmatig tieners met een alcoholvergiftiging binnen.

Met zijn derde boek probeert hij zijn boodschap nóg een keer over te brengen. Want ook al is dat ene biertje misschien niet slecht, er moet wel iets veranderen in ons drinkgedrag. Hij ziet het als zijn taak als arts om jongeren te beschermen. Dat voelt soms als vechten tegen de bierkaai. Zeker met grote bedrijven in de alcoholindustrie die hard hun best doen jongeren aan zich te binden. ,,Als je de oorlog wilt winnen, moet je volgens mij bij de ouders zijn. Kinderen groeien op met het idee dat het normaal is om op dinsdag aan het eind van de dag een glas wijn op de bank te drinken. Maar als je elke dag een glas rode wijn drinkt, stijgt de kans op borstkanker met twaalf procent.”

Het hele artikel kun je hier lezen.

Foto door Nico Schouten

Kinderarts Nico van der Lely gaat door met zijn missie: ‘Geen druppel alcohol meer voor jongeren’

Dat alcohol niet goed voor je is, weet inmiddels iedereen wel. Maar hoe schadelijk het echt is – al helemaal voor jongeren – lijken veel mensen nog steeds niet te beseffen. Tot frustratie van kinderarts Nico van der Lely, die er in zijn nieuwe boek opnieuw voor pleit om helemaal te stoppen met alcohol voor jongeren.

“Een meisje van 15 jaar belandde op de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Bloedonderzoek wees uit dat ze een alcoholpromillage had van 3,0. Met zo’n uitslag moet ze zo’n zestien glazen drank in korte tijd hebben ‘weggetikt’. Ze was ver heen. Het duurde vier uur voordat ze weer bij bewustzijn was. Ze herinnerde zich niets van de avond, en kon ook niet verklaren waarom ze was aangetroffen met haar slip op de enkels. Nader onderzoek wees uit dat ze seks had gehad. Ze had geen idee met wie, het was haar eerste keer.”

Met dit schokkende praktijkvoorbeeld begint het nieuwe boek van Nico van der Lely, Stop met alcohol voor jongeren. Daarin komen behalve de auteur zelf ook 25 andere specialisten aan het woord, ieder op zijn of haar vakgebied.

Al jaren voert de kinderarts strijd tegen alcoholgebruik door kinderen en jongeren. Samen met anderen wist hij al de alcoholwet te veranderen, waardoor de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in 2014 omhoogging van 16 naar 18. Ook kreeg hij voor elkaar dat alcoholreclames op tv – toen de jeugd nog veel lineaire tv keek – werden verboden tot 21 uur ’s avonds.

Maar tot zijn frustratie lijkt nog steeds niet tot iedereen door te dringen hoe schadelijk alcohol is. “Dat alcohol gif is, blijft een impopulaire boodschap, waar het merendeel van de mensen doof voor blijft.”

Lees hier het hele artikel op de website van RTL Nieuws.

Foto door Willemijn van der Wal

Nieuw boek Nico van der Lely: Stop met alcohol voor jongeren

Vanaf 14 januari 2025 ligt het nieuwe boek van kinderarts Nico van der Lely in de winkel; met medewerking van o.m. KWF, Trimbos, Erik Scherder, Teun van de Keuken, Evi Hanssen en Filip Lardon.

Sinds de Alcoholwet van 2014 zijn er minder jongeren onder de achttien die drinken, maar ze drinken nog wel te veel. Een groeiend aantal oudere jongeren dat drinkt, doet dat excessief. De kans op alcoholschade op de korte (ongelukken, agressie, seksueel misbruik) en de lange termijn (kanker, hersenschade, hart- en vaatziekten) is een serieus probleem geworden.

In dit urgente boek brengt Van der Lely, oprichter van de alcoholpoli’s, dit veelkoppige monster in kaart, samen met 25 bevlogen deskundigen, beleidsmakers en betrokkenen in Nederland en Vlaanderen. Geven wij als volwassenen met onze eigen alcoholconsumptie wel het goede voorbeeld? Is het niet vreemd dat de alcoholindustrie een marketingmachine is geworden? Hoe kan het dat sport en alcohol nog steeds samengaan?

‘Stop met alcohol voor jongeren’ geeft een compleet overzicht van de problematiek, draagt concrete actiepunten aan en is een vurige oproep aan ouders, politici, schoolbesturen, producenten, sport- en studentenverenigingen om echt iets te doen aan het verontrustende alcoholgebruik door jongeren.

Alcoholexpert over tieners en drank: “Je laat je kind toch ook niet oefenen met poedersuiker zodat het later kan overschakelen naar coke?”

Stop met alcohol. Het nieuwste boek van Nederlands kinderarts Nico van der Lely, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, draait niet rond de pot. Zestien? “Te jong voor een pint.” Eens nippen thuis? “Achterhaald.” ‘Doctor alcohol’ fileert de meest ingebakken mythes over tieners en (sterke) drank.

Mythe 1: Als mijn tienerdochter stomdronken in het ziekenhuis belandt, zal er wel iets in haar drankje gedaan zijn.
“Dat denken ouders vaak. Maar nee, meestal is dat niet het geval. Helemaal niet zelfs. De kinderen die wij zien in één Vlaamse en twaalf Nederlandse alcoholklinieken, of alcoholpoli’s, kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie groepen. De eerste: zij die niet vertrouwd zijn met alcohol, eens experimenteren en in korte tijd zoveel drinken dat ze een black-out krijgen. De tweede groep: kinderen die elke week bier of wijn bingedrinken. En de derde: jongeren met een ernstige problematiek, die alcohol gebruiken om hun problemen te dempen.”

Mythe 2: Op zich geen ramp als ze één keer in het ziekenhuis eindigen met een alcoholvergiftiging. Dan hebben ze hun lesje sowieso geleerd.
“2 tot 3 procent van de kinderen komt een tweede keer in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging. Deze maandag nog had ik vijf patiënten in de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Er komt nu eenmaal ontzettend veel op onze jeugd af. Tijdens de kerstperiode kan je op bol.com een Zuipopoly kopen voor 30 euro. Er zit een hele wereld achter, die jongeren wil laten drinken. Een puberbrein kan bijna geen weerstand bieden aan die peer pressure. Tieners zijn bovendien een stuk minder

Klik hier voor het volledige artikel op de website van Het Nieuwsblad.

Urgent boek ‘Stop met alcohol voor jongeren’ van Nico van der Lely

Er is een nieuw boek verschenen van Nico van der Lely – kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis  – ‘Stop met alcohol voor jongeren – waarom dat moet en hoe het kan’. In dit urgente boek geeft Van der Lely een compleet en actueel overzicht van de (onbekende) gevaren op korte en lange termijn. Hij richt zich met zijn boek tot ouders, beleidsmakers, artsen, docenten en (sport)trainers.

Van der Lely’s boodschap is duidelijk: alcoholgebruik onder jongvolwassenen verdient meer aandacht. Hij waarschuwt voor de langetermijnrisico’s, waaronder zeven soorten kanker die met alcoholgebruik in verband worden gebracht, en hoopt met dit boek het debat over alcoholpreventie verder op de kaart te zetten. Hij schetst de situatie in Nederland en België, zet uiteen wat drank allemaal kapotmaakt voor kinderen en jongeren, en laat 25 mensen aan het woord die vanuit hun beroep of ervaring net als hij vurig pleiten tegen alcoholgebruik door jongeren. In zijn nieuwe boek gaat Van der Lely verder dan alleen preventie en opvoeding. Het bevat de nieuwste cijfers en inzichten over de gezondheids- en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik door jongeren en jongvolwassenen. De effecten – op korte en lange termijn – zijn namelijk behoorlijk ernstig. Daarvoor lijkt onze samenleving blind, en dat verontrust Nico en andere artsen en onderzoekers. Als mede-initiatiefnemer van de wetswijziging in 2014, die leidde tot minder alcoholgebruik onder jongeren onder de 18, richt Van der Lely zich nu op jongvolwassenen. Uit recente cijfers blijkt dat een groeiend aantal oudere jongeren die drinken, overmatig en zwaar drinkt, met verontrustende gevolgen als ongelukken, agressie, seksueel misbruik en op lange termijn een verhoogd risico op kanker en hersenschade.

Klik hier voor het volledige artikel in Delft op Zondag.

Foto door Frank van der Burg