Alcoholexpert over tieners en drank: “Je laat je kind toch ook niet oefenen met poedersuiker zodat het later kan overschakelen naar coke?”

Stop met alcohol. Het nieuwste boek van Nederlands kinderarts Nico van der Lely, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, draait niet rond de pot. Zestien? “Te jong voor een pint.” Eens nippen thuis? “Achterhaald.” ‘Doctor alcohol’ fileert de meest ingebakken mythes over tieners en (sterke) drank.

Mythe 1: Als mijn tienerdochter stomdronken in het ziekenhuis belandt, zal er wel iets in haar drankje gedaan zijn.
“Dat denken ouders vaak. Maar nee, meestal is dat niet het geval. Helemaal niet zelfs. De kinderen die wij zien in één Vlaamse en twaalf Nederlandse alcoholklinieken, of alcoholpoli’s, kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie groepen. De eerste: zij die niet vertrouwd zijn met alcohol, eens experimenteren en in korte tijd zoveel drinken dat ze een black-out krijgen. De tweede groep: kinderen die elke week bier of wijn bingedrinken. En de derde: jongeren met een ernstige problematiek, die alcohol gebruiken om hun problemen te dempen.”

Mythe 2: Op zich geen ramp als ze één keer in het ziekenhuis eindigen met een alcoholvergiftiging. Dan hebben ze hun lesje sowieso geleerd.
“2 tot 3 procent van de kinderen komt een tweede keer in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging. Deze maandag nog had ik vijf patiënten in de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Er komt nu eenmaal ontzettend veel op onze jeugd af. Tijdens de kerstperiode kan je op bol.com een Zuipopoly kopen voor 30 euro. Er zit een hele wereld achter, die jongeren wil laten drinken. Een puberbrein kan bijna geen weerstand bieden aan die peer pressure. Tieners zijn bovendien een stuk minder

Klik hier voor het volledige artikel op de website van Het Nieuwsblad.