Te jong, te veel: de worsteling van ouders met hun drinkende kind
Het is ruim tien jaar geleden dat de leeftijd waarop je alcohol mag kopen werd verhoogd van zestien naar achttien jaar. Het doel in 2014 was te voorkomen dat tieners al op zo jonge leeftijd beginnen met drinken.
De cijfers zijn op het eerste gezicht bemoedigend. De leeftijd waarop jongeren voor het eerst alcohol drinken, daalt al sinds 2003, maar sinds de verhoogde leeftijdsgrens is hij vrij stabiel. Vijftien jaar geleden dronk circa 50 procent van de twaalf- tot zestienjarigen met regelmaat alcohol. Dat is gedaald naar 21,3 procent.
Toch maken veel deskundigen zich zorgen. Zoals kinderarts Nico van der Lely (61). Hij zette in 2006 de eerste polikliniek Jeugd & Alcohol op in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Inmiddels zijn er twaalf van dergelijke poli’s in Nederland.
Van der Lely strijdt al jaren voor strengere regels en betere handhaving en schreef diverse boeken over jongeren en alcohol. Onlangs verscheen zijn derde boek, met de dwingende titel: Stop met alcohol voor jongeren. Waarom dat moet en hoe het kan. Van der Lely klinkt getergd. ‘Ik probeer al jaren om dit probleem onder de aandacht te brengen en de cijfers gaan de goede kant op, maar het gaat me niet snel genoeg. Er drinken nog steeds veel te veel tieners. Bovendien verandert de drinkcultuur. Er wordt veel meer sterke drank gedronken dan tien jaar geleden en dat baart me zorgen.’
Lees hier het artikel verder op de website van Elsevier Weekblad.
Beeld: Sunny Shokrae/Kintzing