Niet bier, maar sterke drank is het probleem volgens deze Delftse arts

Stop met alcohol voor jongeren. Zo luidt de veelzeggende titel van het nieuwe boek van Nico van der Lely. Op zijn alcoholpoli ziet de Delftse kinderarts nog steeds te veel studenten met een alcoholvergiftiging. “Het is tegenwoordig een sport om naar de getver te gaan.”

OWee. Op de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft brengen ambulancemedewerkers een achttienjarige deelneemster binnen. Alcoholcoma. Haar mentor, zelf ook ver heen, heeft net als zij geen idee wat er is gebeurd. Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli, belt haar ouders. Die blijken niet bereid hun vakantie af te breken voor hun dronken dochter. Van der Lely: “Die denken: als ze uit huis gaat, is ze klaar voor de wijde wereld. Nou, mooi niet.”

Met het meisje komt het goed. Op korte termijn in ieder geval, zegt Van der Lely. Maar op de lange termijn kun je volgens de arts nooit helemaal zeker weten welke schade een overdosis alcohol aanricht. “Misschien was je wel intelligenter gebleven als je die avond niet zo veel gedronken had, of had je op latere leeftijd geen kanker gekregen. We weten simpelweg niet wat de langetermijnschade is van zo veel alcohol op één avond. Maar we weten wel dát er blijvende schade is.”

Het is een van zijn redenen om te pleiten voor minder, véél minder alcohol. Tot de leeftijd van 18 jaar wil hij helemaal geen alcohol zien, zoals de titel van zijn nieuwe boek Stop met alcohol voor jongeren duidelijk maakt. Aan het Delftse studentenleven wijdt hij een heel hoofdstuk. Zijn oproep aan hen: stop met sterke drank.

Lees hier het artikel verder op de website van TU Delta.

Kinderarts Nico van der Lely: “Bier in plaats van sterk is deel van de oplossing.” Foto: Frank van der Burg