Kinderarts Nico van der Lely ziet dagelijks de uitwassen van ons alcoholgebruik. Op de alcoholpoli behandelt hij de gevolgen van alcoholvergiftiging onder kinderen. Hij merkt dat jongeren te weinig weten over de schadelijke gevolgen van alcohol. “Onze cultuur is hierbij een probleem.”
Van der Lely richtte de zogeheten alcoholpoli op. Er zijn er nu 12 van in Nederland. Deze zijn ingericht voor acute zorg voor kinderen met een alcoholvergiftiging. “Als je in coma raakt of doodziek bent, kom je hier te liggen”, vertelt hij in Dit is de Kwestie. “We geven gelijk een infuus met vocht. Want als je een alcoholvergiftiging hebt, heb je te weinig vocht in je bloedbaan en is je bloeddruk laag.”
Op het moment dat jongeren wakker worden, krijgen ze vrij snel voorlichting. De ‘Golden Hour’ noemt hij dat. “Ze zijn incontinent en liggen in een luier. Ook hangt er een warmtelamp boven omdat je erg afkoelt. Dat is het moment dat we ze achter de computer slepen en laten zien wat de gevolgen zijn voor je lichaam en geest als je dit langdurig blijft doen.”
Verhoogde kans op kanker
Zo wijst hij erop dat vrouwen een verhoogde kans hebben op kanker. “Als je elke dag een rode wijn drinkt, stijgt de kans op borstkanker met 12 procent. Bij twee wijn is dat 24 procent. Tien procent van nieuwe kankergevallen bij mannen komt door alcohol. Vaak weten de kinderen dit niet.”
Onze cultuur is hierbij een probleem, stelt Van der Lely. “Je eerste nepchampagne krijg je al als je 13 bent tijdens Oud en Nieuw. Ik zeg altijd voor de grap: je begint toch ook niet met poedersuiker te oefenen voor de cocaïne? Het fenomeen alcohol is dusdanig geïmpregneerd in onze samenleving: zie dat er maar eens uit te krijgen.”
Zou het een beter idee zijn als we alcohol uitbannen? Zo rigoureus hoeft het ook weer niet, vindt Van der Lely. “Elke sigaret is slecht, maar een biertje hoeft niet slecht te zijn. Als je het maar niet te veel doet, niet te vaak en niet op jonge leeftijd. Als je normaal met een product omgaat, is er helemaal niks mee. Zo sta ik er in.”
Moet alcohol verboden worden? Bekijk de uitzending van ‘Dit is de Kwestie’ terug via NPO Start.