Na 10 jaar Nix18 drinken minderjarigen nog steeds te vroeg alcohol, maar ‘campagne geslaagd’

Op 1 januari 2024 was het 10 jaar geleden dat de minimum leeftijd om alcohol te kopen werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Een belangrijke stap, waardoor jongeren nu gemiddeld op iets latere leeftijd beginnen met drinken dan vroeger. Maar we zijn er nog niet. Het werken aan meer bewustwording over de risico’s van alcoholgebruik onder jongeren blijft hard nodig. RTL Nieuws blikte onlangs met prof. dr. Nico van der Lely terug op 10 jaar NIX18.

Het artikel is te lezen op de website van RTL Nieuws

Beeld ter illustratie © ANP

 

Geen alcohol onder 18 lastige opgave: ‘Wat er op de jeugd afkomt, is bizar’

Tien jaar geleden ging de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol van zestien naar achttien jaar. Toch weten veel minderjarige jongeren, vaak via allerlei omwegen, de fles drank wel te vinden. Deskundigen kijken daar niet van op: “Als je het totale probleem ziet, moet je je niet verbazen. Drinken is heel normaal in onze samenleving, de reclames zijn toegenomen en supermarkten zijn agressiever geworden qua marketing.”

Omroep Brabant benaderde Brabantse jongeren op social media en vroeg naar hun alcoholgebruik. Ruim 1.300 Brabantse jongeren reageerden. Acht op de tien minderjarige jongeren zegt wel eens alcohol te drinken.

Nico van der Lely is kinderarts en oprichter van de Alcoholpoli. In 2008 opende ook zo’n poli in Eindhoven. Minderjarige jongeren die met teveel drank op in het ziekenhuis belanden, komen daar terecht. Ze krijgen voorlichting en moeten aan de slag met hun alcoholgebruik. Als Van der Lely hoort dat zo’n tachtig procent van de minderjarige jongeren ooit alcohol zegt te drinken, is hij niet direct verbaasd. “Er zijn in Nederland hotspots, zoals Oost-Brabant, waar deze trend nog waarneembaar is. Maar het is wel verbeterd in de loop der tijd.” De gemiddelde leeftijd waarop jongeren met teveel drank op in het ziekenhuis belanden, is gestegen (zo blijkt uit cijfers). “Vroeger had je een gemiddelde leeftijd van dertien jaar, nu is dat zestien jaar. Toen we net begonnen met de poli, hadden we zelfs een jongetje van tien jaar met een alcoholvergiftiging. Dat zien we nu niet meer.”

Lees hier het hele artikel op de website van Omroep Brabant.

Foto: Omroep Brabant