‘’Zo dronken dat hij ons niet meer herkende’’: opvolgtraject moet nieuwe spoedopname met alcoholvergiftiging voorkomen bij jongeren
Noah (17) wordt sinds een ziekenhuisopname met een alcoholvergiftiging intensief begeleid om de kans op herval zo klein mogelijk te maken. “Hij had zoveel gedronken dat hij zijn vrienden en zelfs ons niet meer herkende”, getuigt zijn moeder Hadewijch. De intensieve begeleiding maakt deel uit van een proefproject in het ZAS Augustinus in Wilrijk. Voorlopig wordt de zogenoemde ‘alcoholpoli’ grotendeels gefinancierd vanuit Nederland waar het project al langer succesvol loopt.
In Antwerpen alleen al worden er elk weekend 3 minderjarigen binnengebracht met een alcoholvergiftiging. De mediane leeftijd van die jongeren is 16,6 jaar. “Erg jong dus”, vertelt doctoraatsstudente Hanna van Roozendaal. “Een derde van alle gevallen zit bovendien onder de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar. De jongste was 11.”
Uit eerder onderzoek blijkt dat een jongere na een alcoholintoxicatie op 55 procent van de pediatrische diensten in Vlaanderen geen follow-up krijgt door een kinderarts. In Nederland pakken ze dat anders aan en daar bestaan zogenoemde ‘alcoholpoliklinieken’ waar jongeren na een opname met alcoholvergiftiging 6 maanden lang intensief begeleid worden.
Een aanpak die lijkt te lonen. Waar dokters vroeger vaak dezelfde jongeren dronken op spoed zagen binnenkomen, is het herval in de 12 Nederlandse alcoholpoli’s nu al gereduceerd tot zo goed als 0.
Lees hier het artikel verder op de website van VRT NWS.
.