Begeleiding van jongeren na alcoholvergiftiging zorgt ervoor dat ze minder drinken op korte en lange termijn

Minderjarigen die na een avond te veel drinken in het ziekenhuis belanden, drinken na een traject op de alcoholpolikliniek ‘aanzienlijk minder’. Dit blijkt uit onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ook doen ze minder aan binge-drinking in vergelijking met hun leeftijdgenoten.

Het nazorgtraject dat jongeren na een alcoholvergiftiging volgen bij de alcoholpolikliniek van het ziekenhuis moet hen helpen op korte én lange termijn veiliger om te gaan met alcohol. Dit gebeurt onder begeleiding van een kinderarts en jeugdpsycholoog. Uit onderzoek blijkt dat het nazorgtraject effect heeft. Hierbij werd gekeken naar cijfers van 310 jongeren die in de periode tussen 2014 en 2022 zijn opgenomen in Delft.

In zes tot twaalf maanden na de alcoholvergiftiging drinken de jongeren namelijk minder dan leeftijdsgenoten. Maar ook in de periodes daarna doen ze minder aan binge-drinking, het drinken van grote hoeveelheden alcohol in een korte tijd.

Lees hier de rest van het AD-artikel.
.   

Foto ter illustratie © Joris van Gennip

 

Drankgebruik jongeren met alcoholvergiftiging daalt na traject op de alcoholpoli

Minderjarigen die na een alcoholintoxicatie een traject op de alcoholpolikliniek volgen, drinken daarna aanzienlijk minder. Zes tot twaalf maanden na de alcoholvergiftiging ligt hun alcoholgebruik nog steeds onder het leeftijdsgemiddelde. Bovendien doen zij in vergelijking met hun leeftijdsgenoten gemiddeld minder aan binge-drinken. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de alcoholpolikliniek van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, dat onlangs werd gepubliceerd in de European Journal of Pediatrics. De studie ondersteunt de visie dat de alcoholpoli sterk bijdraagt aan preventie van toekomstig alcoholmisbruik onder deze groep.

Nico van der Lely, kinderarts in Reinier de Graaf en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, stond samen met arts-onderzoeker Louise Pigeaud aan de basis van de nieuwe studie. Van der Lely licht toe: “We zien dus niet alleen een kortetermijneffect op het verminderen van alcoholgebruik na ziekenhuisopname, maar ook een langetermijneffect op het verminderen van binge-drinkgedrag. Dit zijn hoopvolle successen die aansluiten bij de doelstellingen van onze aanpak om veiligere drinkgewoonten onder jongeren te bevorderen.”

Risicofactoren
Uit het onderzoek blijkt verder dat minderjarigen die ooit met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen in het ziekenhuis, ook op andere domeinen al risicovol gedrag vertoonden. Zo rookten zij gemiddeld meer, gebruikten zij vaker drugs en hadden zij al eerder seksueel contact gehad dan hun leeftijdsgenoten. Verder valt op dat bij bijna de helft van de jongeren sprake is van een psychische aandoening, zoals ADHD. Ook heeft een groot deel van de jongeren hun ouders wel eens dronken gezien. Bijna de helft van de groep heeft een eerste-, tweede- of derdegraads familielid met alcohol- of verslavingsproblematiek. Arts-onderzoeker Pigeaud: “We wisten al langer dat zien drinken, doet drinken. Risicovol gedrag, psychische aandoeningen en familiaire alcoholproblematiek zijn dus eveneens belangrijke risicofactoren voor alcoholproblematiek bij de adolescenten, ook later in hun leven. Voor de aanpak op de alcoholpoli is het belangrijk dat we deze factoren in kaart brengen, zodat we hierop kunnen inspelen om herhaling te voorkomen.”

Vergelijking
In het huidige onderzoek is gekeken naar cijfers die tussen 2014 en 2022 zijn verzameld van 310 patiënten op de alcoholpoli van Reinier de Graaf. Verschillende kenmerken van deze jongeren zijn vergeleken met een Nederlandse referentiepopulatie met hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. Het volledige artikel is te lezen op de website van European Journal of Pediatrics.